Ferizaj

Ferizaj Actual Weather
0°C
Light snow
Ndjehet si: 0°C
Lag. Relative: 100%
Drejt. eres: JP
Shpejt. eres: 4km/h

Advertisement10 Day Forecast Ferizaj

E Enjte

02 Shkurt

-3°C | 10°C

Mostly cloudy w/ showers

Winds gradually subsiding with increasing cloudiness; a little rain late this afternoon

E Premte

03 Shkurt

-0°C | 6°C

Partly sunny

Partly sunny

E Shtune

04 Shkurt

-5°C | 6°C

Cloudy

Cloudy

E Diel

05 Shkurt

-11°C | -2°C

Intermittent clouds

Colder with times of sun and clouds

E hënë

06 Shkurt

-10°C | -3°C

Partly sunny

Partly sunny and cold

E Martë

07 Shkurt

-9°C | -1°C

Mostly sunny

Mostly sunny, becoming windier and chilly

E Mërkurë

08 Shkurt

-9°C | 3°C

Snow

A little snow

E Enjte

09 Shkurt

-7°C | 6°C

Mostly sunny

Mostly sunny

E Premte

10 Shkurt

-5°C | 7°C

Sunny

Plenty of sun

E Shtune

11 Shkurt

-2°C | 4°C

Sunny

Plenty of sunshine


 

Ferizaj (Albanian: Ferizaji), or Uroševac (Serbian Cyrillic: Урошевац; old name: Ferizović (Феризовић)), is a city and municipality located in the Ferizaj District of Kosovo.[a] According to the 2011 census, the city has 42,628 inhabitants, while the municipality has 108,610 inhabitants.

The city has been populated since the prehistoric era by the Starčevo, Vinča and Baden culture. During the Ottoman period, Ferizaj served as a trading center on the route between Belgrade and Thessaloniki. Ferizaj has always been considered as a city where tolerance and coexistence in terms of religion and culture has been part of the society in the last centuries. In 1999, a base of the United States Army was established in the City. It is the largest and the most expensive foreign military base built by the Americans in South Eastern Europe, since the Vietnam War.[1]

Ferizaj is located in the south-eastern part of Kosovo, about halfway between the cities of Pristina and Skopje, Macedonia. It is some 230 kilometres north-east of Tirana, 55 kilometres north of Skopje, 300 kilometres west of Sofia, 35 kilometres south of Pristina and 300 kilometres east of Podgorica.

Ferizaj is also famous for a geographic phenomenon known as river bifurcation. The Nerodimka river is divided in two branches and they end up on two different seas.


Sqarime per leximin ne menyre sa me te sakte te motit:


Ndjehet si: – (Ndjehet si) eshte nje njesi matese qe pershkruan se si tempretura ndihet me te vertete. Ajo tregon efektet qe kane parametra te tjere te jashtem si era, lageshtia, intensiteti i diellit, rete dhe gjithcka qe ndikon se sa ngrohte dhe ftohte nje person ndien.

Lag. Relative: – Eshte Lageshtia Relative , Me lageshti Relative kuptojme raportin midis Lageshtise Absolute ne vleren me te larte te saj ( e cila varet nga vlera aktuale e temperatures se ajrit). Nje lexim prej 100% Lageshti Relative do te thote qe ajri eshte totalisht i ngopur me uje dhe nuk mban më, gje e cila krijon mundesine per te rene shi. Kjo nuk do te thote qe lageshtia relative duhet te jete gjithmone 100% qe te bjere shi – ajo duhet te jete 100% atje ku formohen rete, por afer tokes mund te jete shume me e ulet.

Shpejt. eres: – Tregon Shpejtesine e Eres dhe ajo shprehet ne (km ne ore)

Drejt. eres: – Tregon Drejtimi nga fryn era, dhe shprehet me drejtimet e meposhtme:

V =>> Veri
J =>> Jug
P =>> Perëndim
L =>> Lindje

JL =>> Jug-Lindje
JP =>> Jug-Perëndim
JJP =>> Jug – Jugperëndim
JJL =>> Jug – Juglindje

VL =>> Veri-Lindje
VP =>> Veri-Perëndim
VVL =>> Veri – Verilindje
VVP =>> Veri – Veriperëndim

LJL =>> Lindje – Juglindje LVL =>> Lindje – Verilindje

PVP =>> Perëndim – Veriperëndim
PJP =>> Perëndim – Jugperëndim

Shto nje koment

Previous Post

Gjakove

Next Post

Prishtine